|   Româna  |   Русский  |   English  |  
 
Prima Contact Harta
Cuvinte cheie
 

Anunţuri

2015-05-28 09:55:00
(Video) „Ajută-l să crească OM MARE!”: Filmul Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”
„Dacă am aduna, în Republica Moldova, anii în care nu au funcţionat grădiniţele, am putea vorbi despre un secol. Sau chiar despre două”, afirmă realizatorii filmului „Ajută-l să crească OM MARE!”, prezentat la Conferința Națională „Educație timpurie în Moldova: realizări și perspective”. Filmul consemnează rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educație în Moldova”.
 
2015-05-27 10:20:00
(Videografic) Rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie în Moldova”
Conferinţa Naţională „Educaţia timpurie în Moldova: realizări şi perspective”, care s-a desfăşurat la Chişinău, la 21 octombrie 2014, a consemnat rezultatele Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”, axat pe oferirea unei educaţii timpurii de calitate pentru fiecare copil.
 
2015-02-13 13:49:00
AJUTĂ COPILUL SĂ CREASCĂ OM MARE! Educaţie pentru toţi şi pentru fiecare | Broşura Proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie în Ministerul Educației Republica Moldova”, 2014
 
2014-10-21 11:59:00
INVITAŢIE MEDIA: Inaugurarea Centrului de Reabilitare din grădiniţa Povestea din or. Nisporeni, 22 octombrie 2014
Ministerul Educaţiei şi partenerii săi invită jurnaliştii la inaugurarea Centrului de Reabilitare pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale din grădiniţa „Povestea" din or. Nisporeni.
 
2014-10-20 16:54:00
INVITAŢIE MEDIA: Conferinţa Naţională „Educaţia timpurie în Moldova: realizări şi perspective”, 21 octombrie 2014
Ministerul Educaţiei şi partenerii săi prezintă, în cadrul Conferinţei Naţionale „Educaţia timpurie în Moldova: realizări şi perspective", rezultatele Proiectului „Parteneriatului Global pentru Educaţie" şi calea de urmat în viitor pentru asigurarea unei educaţii timpurii de calitate pentru toţii copiii.
 
2014-10-16 18:49:00
(Infografic) Mentoratul în Republica Moldova
Mentoratul este subiectul-cheie al noului buletin informativ al Proiectului PARTENERIAT GLOBAL pentru EDUCAŢIE.
 
2014-09-23 12:07:00
O prezentare a Cercetărilor-Acțiune cu idei inovative pentru o mai bună calitate a serviciilor de educație în grădinițe | INVITAŢIE MEDIA, miercuri, 24 septembrie, grădiniţa din Ciorescu
Ministerul Educației invită jurnaliștii la o prezentarea Cercetărilor-Acțiune cu idei inovative pentru o mai bună calitate a serviciilor de educație în grădinițe.
 

Comunicate de presă

Cinci Cercetări-Acţiune în domeniul educaţiei timpurii de calitate au fost prezentate la grădiniţa din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău
24.09.2014   2955  
Cinci Cercetări-Acţiune – primele realizate în Moldova în domeniul educaţiei timpurii – au fost prezentate la Grădiniţa „Licurici” din comuna Ciorescu, mun. Chişinău, în cadrul unui eveniment sub auspiciile proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”.
(Video) „Comunicăm eficient cu familia”
12.08.2014   2377  
1200 de echipe comunitare din toată ţara, formate din educatori, asistenţi medicali şi asistenţi sociali, participă în această vară la ateliere de instruire axate pe comunicarea eficientă cu familia. Activităţile sunt parte a proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie” şi sunt axate pe beneficiile educaţiei timpurii, educaţia incluzivă, implicarea părinţilor şi comunităţilor în procesul de educaţie şi dezvoltare a copiilor.
Materiale didactice – viu colorate – pentru copiii şi educatorii din toate grădiniţele ţării
08.08.2014   3365  
Copiii şi educatorii din toate cele aproximativ 1400 de grădiniţe din Republica Moldova se pot bucura de materiale didactice – de la planşe colorate până la cărţi de dezvoltare, după ce noile seturi au pornit acum spre 858 de instituţii preşcolare, ca parte a proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”. Celelalte grădiniţe au primit deja materiale didactice în cadrul iniţiativelor precedente în domeniul educaţiei şi dezvoltării timpurii, implementate de către Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

Citeşte-mă

Copilul nostru: ghid pentru părinţi
3727   UNICEF, Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova   // 2942.94Kb   
Ghid pentru părinţi, elaborat în baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii si aprobat de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, a fost conceput ca un ghid practic pentru Dvs., dragi părinţi. Citindu-l, speram ca veţi afla lucruri noi despre creşterea si dezvoltarea unui copil din pruncie si până la vârsta şcolarizării. Aici vom încerca sa găsim răspunsuri ăi să propunem soluţii la problemele ce apar odată cu naşterea copilului. Acest ghid cuprinde date din ziua apariţiei copilului pe lume până la vârsta de 7 ani.
Copilul dumneavoastră şi disciplina. O şansă de a învăţa.
3540   UNICEF   // 421.874Kb   
Impunerea disciplinei constă în îndrumarea şi învăţarea copilului cum să-şi menţină autocontrolul. Pentru a fi eficientă, această acţiune presupune stabilizarea echilibrului fragil dintre necesitatea de independenţă a copilului şi necesitatea de impunere a unor limite. Reducând controlul extern, îi oferim copilului şansa să-şi impună propriile norme de comportament, îi dăm de înţeles că avem încredere în el şi în capacităţile sale. Astfel, copilul devine încrezător şi îşi cultivă respectul de sine. Când copilul este satisfăcut de propria persoană şi de relaţiile cu cei care îl înconjoară, el este mai predispus să asculte şi să înveţe.
Rolul taţior în educaţia copiilor
3561   UNICEF   // 380.078Kb   
Savanţii au confirmat un lucru pe care majoritatea părinţilor şi educatorilor îl cunosc: tatii au o mare influenţă asupra dezvoltării copiilor. Ştiinţa a demonstrat că primele experienţe ale copilului determina modul în care se dezvoltă creierul lui şi toţi cei care îl îngrijesc influenţează modul în care copilul învaţă, gândeşte şi se comportă pe parcursul întregii vieţi. În prezent, taţii rareori pot să petreacă mult timp cu copiii. Dacă Vă preocupă acest lucru, citiţi broşura ataşată. Succes!

Parteneriat Global pentru Educaţie 2012-2014

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” (PGE) 2012-2014

Proiectul “Parteneriat Global pentru Educaţie” este o iniţiativă a Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova ce promovează educaţia timpurie de calitate pentru toţi copiii. Proiectul este considerat succesorul Proiectului „Educație pentru Toți - Inițiativa de Acțiune Rapidă” (EPT-IAR), realizat de Ministerul Educaţiei în două etape, în perioada 2006-2010.

Iniţiativa actuală este finanţată de Global Partnership for Education. Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei şi este gestionat de către Oficiul Băncii Mondiale în Moldova. Activităţile din cadrul acestui proiect sunt coordinate de Reprezentanţă UNICEF în Republica Moldova şi sunt realizate în parteneriat cu Administraţiile Publice Locale (APL). 

Beneficiile proiectului „PARTENERIAT GLOBAL PENTRU EDUCAŢIE”: 

Ce câștigă COPIII:

Copiii cresc și se dezvoltă într-un mediu sigur și stimulativ. Învață lucruri noi prin joc și prin alte activități interesante pentru ei. 

Ce câștigă PĂRINȚII:

Părinții sunt liniștiți că la grădiniță copilul lor primește tot ce este mai bun pentru educație și dezvoltare și se implică activ în acest proces.  

Ce câștigă EDUCATORII:

Educatorii beneficiază de condiții pentru creștere profesională la locul de muncă, obțin satisfacție profesională și câștigă respectul părinților.

Ce câștigă COMUNITATEA:

Comunitatea câștigă o grădiniță reparată și dotată, educatori competenți și, în viitor, o generație activă și implicată.

Ce câștigă ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ:

APL câștigă respectul oamenilor, câștigă cetățeni activi, implicați și în alte inițiative ce contribuie la dezvoltarea comunității. 

Ce câștigă ȚARA:

Țara câștigă un capital uman valoros, o generație activă și o recunoașterea internațională pentru reușite novatoare în domeniul educației timpurii.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de Ministerul Educației, se axează pe:

• Sporirea accesului la educație timpurie de calitate prin reabilitarea instituţiilor preşcolare şi dotarea lor cu mobilier, cărţi, materiale didactice şi jucării.

• Îmbunătățirea calității educaţiei timpurii pentru toții copiii, inclusiv copii cu cerințe educaționale speciale, prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile preşcolare.

• Promovarea unei parentitudini pozitive și responsabile. 

Calitatea educației înseamnă: cadru normativ adoptat, un program de mentorat implementat, instituții preșcolare renovate și dotate, familii informate și implicate, comunități conștiente și active. 

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” este implementat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

 

Media

Galerie foto

Mesajul zilei
Din punct de vedere economic, există dovezi care justifică faptul că toate cheltuielile în educația timpurie aduc profit și reprezintă o investiție excelentă în viitor. Laureatul Premiului Nobel pentru Economie în 1998, Amartya Sen, a ajuns la această concluzie atunci când a declarat: „Într-adevăr, o dezvoltare timpurie de calitate are o importanță nu numai pentru ceea ce se întâmplă în copilărie, dar și pentru viața viitoare. Investițiile în dezvoltarea timpurie sunt importante, deoarece deschid calea pentru o viață sănătoasă, cu performanțe mentale și fizice, și pentru productivitate”.
Cercetătorul american James Heckman, care a primit Premiul Nobel pentru Economie în 2000, a ajuns la concluzia că fiecare dolar cheltuit în educația preșcolară va produce un profit de opt ori mai mare atunci când persoana devine adultă, iar acest randament este mult mai mare decât fiecare dolar cheltuit pe programele de învățământ liceal și universitar (3 la 1).
Copiilor le place mult să primească, să scrie scrisori, aceasta ne-au dovedit-o cei de 5-6-7 ani. De cele mai multe ori ei corespondează cu părinţii. Nu toţi pot citi, buchisesc, sunt ajutaţi de colegi, de educatoare. Copiii scriu scrisori, bileţele colegilor, prietenului din alt grup, pe care încă nici nu-l cunosc (după număr trei la trei.) Scrisorile îi îndeamnă pe copii să înveţe a citi, a scrie, să se joace „de-a poştaşul”.
În timpul cînd învaţă copilul a scrie, oferiţi-i şansa să fie mîndru de ceea ce a reuşit să facă,nu-l corectaţi ca să nu se ruşineze. Copiii însuşesc regulile scrisului nu de la noţiuni, ci jucîndu-se, utilizînd cuvîntul, făcînd asociaţii, modelîndu-l, bucurîndu-se prin acest cuvînt.
Propuneţi copiilor să compună independent povestiri pe baza unei jucării sau a unui set de jucării, determinând tema, dezvăluind subiectul şi respectând compoziţia.
Stimulaţi copiii să compună independent ghicitori (să descrie jucăria fără a o numi, să participe în jocuri didactice ce solicită descrieri ( „Cadourile”).
Organizaţi activităţi care pornind de la naraţiuni despre jucării, obiectele naturale (fructe, legume, rechizite şcolare etc.) să se dezvolte în înscenări, dramatizări, jocurilor simbolice.
Mărul (sau alte fructe, legume) - forma, rotundă – sferică, ovoidă ori conică; măsoară lungimea circumferinţei fructului, cîntăresc masa lui. Tăindu-l în jumătăţi, sferturi, optimi, multe bucăţi, din el pot mînca 1/2/3/...mulţi. Copiii estimează, numără seminţele din fruct, cîte au germinat, cîte nu, presupun cîţi pomi vor creşte. Preparînd terci, suc măsoară volumul. Estimează, detectează ce formă are pomul de măr şi alţii.
Prima   Contact   Harta
 
Copyright © 2017
Ministerul Eduсaţiei al Republicii Moldova
Toate Drepturile Rezervate.

Total vizitatori: 688247  |   ieri: 429  |   azi: 254  |   online: 24
Tel. (+373 22) 23 38 97
Fax +373 22 23 31 39
Piaţa Marii Adunări Naţionale 1, MD-2033 Chişinău, Republica Moldova, bir. 431
Email: proiectpge@gmail.com